Hur funkar det att använda järnvitriol inomhus?
Hur länge ska man vänta tills hunden får beträda gräset när man behandlat det med järnsulfat?
Järnsulfat är giftigt för hundar och katter. Således ska man inte sprida järnsulfat torrt ifall man inte är säker på att det blir ett långvarigt regn omedelbar efter. Mixa med vatten och vattna ut med järnsulfatspidare eller dunkspridare. Alltsammans finns på https://allt-fraktfritt.se/jarnsulfat-jarnvitriol-5-kg-bra-kop.html. Järnsulfat löser sig inte i vatten så rör om då och då eller skaka ejektordunken.
Håll hundar och katter borta åtminstone till det torkat upp totalt och förvunnit ned i marken. Åtminstone 4 timmar. Än bättre ifall man lyckas planlägga så det dröjer till kommande dag.
Järnsulfat är utomordentligt på att tillintetgöra mossan som därpå kan ligga kvar och ge näring till gräsmattan. Här kommer en del data om järnvitriol kontra mossan i gräset:
En del blir förvånade då de hör om folk som vill bearbeta golv med järnvitriol inomhus. Det kanske låter lite onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att behandla gräsmattan mot mossa eller en mix som är till för att vårda och färga husväggar och andra träpartier utomhus.
Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det rentav inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man skall betänka är hur man ska uträtta jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som gillar den färg som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.
Hur målar man med järnvitriol inomhus?
Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste mixa till den färdiga färgen. Man möjligtvis får addera såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därefter så kan man behandla golv, vägg alternativt möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning alternativt annan ytbehandling.
Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som besvärlig ifall man andas in det i alltför kraftig mängd. Det är viktigt att man har bra ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.
Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart också relevant att planera arbetet på korrekt sätt. Beskydda golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är likaså att förorda.
Är det farligt att jobba med järnsulfat?
Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en färdig produkt så kan den ha en försiktig frän doft men den ska ej vara riskabel.
Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till flera olika saker såsom behandling av mossa i gräsmatta och på tak och även inom medicin. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.
Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det absolut ingenting att oroa sig för. Med ett lager av olja alternativt lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Mer information: På denna sajten järnsulfat.
Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning
Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det minsann många som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och sedan så gäller det att stryka på för att låta torka in.
Järnsulfat finns att köpa billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.
När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att detta är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte gillar färgnyansen. Ett förslag kan vara att börja med att prova på en träbit för att vara helt införstådd med den färg som man kommer att få före man ger sig på en hel möbel eller ett golv.