Fukt och mögelskador
Mögelskador i hus är tätt förknippat med fukt. Fukt är nämligen den främsta orsaken till inte endast mögel utan skador i allmänhet i hus. Eftersom mögel oftast beror på fukt är det följaktligen viktigt att man åtgärdar själva grundproblemet med fukten.
Fukt och mögel har i ökande uträckning börjat drabba hus i Sverige och det är framför allt hus byggda på och efter sextiotalet som ligger i farozonen. Detta har sin grund i att många hus är dåligt byggda eller har blivit renoverade och att man då har tilläggsisolerat. Det är betydelsefullt att fundera på när man ska renovera att man inte isolerar så bra så att ventilationen får stå tillbaka.
Ett hus som är dåligt ventilerat löper påtaglig risk att drabbas av fukt samt mögelskador. Dålig ventilation är dock inte den enda anledningen till fukt och mögel. Få reda på mer här Det kan röra sig om läckande ledningar och rör, översvämningar i källare eller nederbörd. Detta är en del sätt som i befintliga hus kan medföra fruktade mögelangrepp.
När man bygger hus alternativt renoverar så är det viktigt att man inte lämnar byggnadsmaterial i exempelvis grunden eller på platser där de kan suga åt sig fukt och vara en grogrund för mögel och annan mikrobiell påväxt. Det är även viktigt att byggnadskonstruktioner som behöver vatten, så som betong och cement, får torka rejält innan man lägger på golvmattor.
Mögel är hälsovådligt och kan ge upphov till en rad olika symptom så som sömnighet, snuva, hosta, huvudvärk, hudirritationer och så vidare. Det kan också ge allvarliga sjukdomar så som aspergillosis som kan vara livshotande för främst människor som har försvagat immunförsvar.
Mögel kan dessutom orsaka fula märken på bland annat väggar, golv och tak. Exempelvis vissa svartmögel ge svarta prickar på kakel och kakelfogar. Dessa fläckar är oerhört svåra att avlägsna även om de inte alltid förstör själva materialet.
Ifall man har den minsta misstanke om mögel så ska man undersöka orsaken och spridningen. Mögel kan man ana om man är sjuk i förkylningar ofta, om man känner en illa lukt i huset eller att det kanske finns mögel- och fuktfläckar i något utrymme. Vid en djupgående utredning kan man ta assistans av mögeltekniker som använder mögelhund för att lokalisera upp var möglet finns.
Vid mindre angrepp på oorganiska ytor så som kakel i badrum kan man använda sig av en blandning av vatten samt bikarbonat eller vinäger (dock inte båda samtidigt) för att på ett miljövänligt vis kunna döda av mögelsvampen. Att använda klorin är onödigt därför att effekten inte är gynnsammare än med ovan nämnd metod men miljöåverkan är betydligt större.
Vid kraftigare mögelangrepp kan man ta hjälp av avfuktare, luftrenare och/eller foggingmetod. Fogging innebär att man i en speciell apparat hettar upp mögelavdödande medel till kokpunkt varefter det ångas. Denna ånga kan ta sig in i annars svåråtkomliga utrymmen och verka jämnt i ett rum. Nackdelen är att man inte kan vistas i rummet när foggingen sker, då medlen man brukar även är farliga för människor.
Vid riktigt rejält mögelangrepp, då man inte kan vara i byggnaden förrän det har blivit åtgärdat kan man erhålla statligt ekonomiskt stöd. I dessa fall ska man riva ut allt material med mögelskador och ersätta det för att helt få bort inte bara svampen utan också mögelsporerna. Allt nytt material skyddas med Tvärstopp.