Med en kolsyrepatron från Wassermaxx sparar du pengar
Av Aga marknadsförs Wassermaxx kolsyrepatron. Wassermaxx är Sodastreams största konkurrent vad gäller kolsyremaskiner för hemmet. Båda varumärkena producerar ganska likvärdiga produkter, vilket egentligen är logiskt då de numera ägs av samma företag – israeliska Sodaclub.
Sodastream har funnits som dominerande varumärke för kolsyremaskiner i över hundra år och när det allmänna intresset för kolsyremaskiner exploderade på 70- och 80-telan var Sodastream kung. Idag har industrin fått en nytändning, iom folks ökade miljö- och prismedvetenhet samt Wassermaxx kolsyremaskiner, såväl som Sodastreams, säljer som smör.
Folk vill helt enkelt inte längre betala hutlösa priser för vanligt vatten. En liter kolsyrat vatten i affär kostar hutlöst mycket mer än en liter vatten från kranen i ens hus. Kvaliteten är densamma, då vårt svenska kranvatten håller mycket god standard, och dricker man sitt kranvatten så vet man att det alltid är purfärskt. Vatten som har stått stilla i flaska tenderar att mista sin «spänst».
Vissa går så långt som att installera en egen carbonator i köket. En carbonator är i enkla ord en kolsyrekran och Aga tillverkar olika modeller som har blivit relativt populära, de är tämligen billiga också, även ifall de är betydligt dyrare än vanliga kolsyremaskiner. Aggregatet med Wassermaxx kolsyrepatron fäster man under vasken och en kran installeras på diskbänken. Sedan har man färskt, kallt vatten med pigga kolsyrebubblor i, omedelbart ur kranen. En fräck köksdetalj och väldigt praktiskt för den som dricker mängder mineralvatten.
En annan fördel med att kolsyra sitt vatten själv är att man slipper kånka hem litervis med vatten från affären oupphörligen. Man undgår också böket med pantning samt återvinning, kolsyremaskinernas PET-flaskor är återanvändbara.
Wassermaxx kolsyrepatron till vanliga kolsyremaskiner innehåller 425 gram kolsyra. Det gör också Sodastreams kolsyrepatron. Bägge gaspatronerna har samma storlek och typ av ventil därför att europeisk standard säger att gaser ska fyllas i samma typer av behållare, för att undvika felanvändning och farliga situationer. En kolsyreflaska i standardstorlek räcker till runt 50 liter vatten.
Också ur miljövinkel så är det fördelaktigt att inta kranvatten framför buteljerat vatten. Transporterna av flaskvatten går hårt åt miljön och släpper ut mer giftiga gaser än vi kan tänka oss. Med tanke på att kranvattnet är så pass bra som det är så är det en stor förlust att inte utnyttja det.
Ifall man tycker om sitt bordsvatten med smak så finns det ingenting som hindrar en från att smaksätta det själv. Aga gör egna smaksättare, liksom Sodastream. Det finns dock en del övriga märken som även gör goda smaker, både vattenaromer och läskessenser, det gäller bara att leta en aning. Aromhuset, Bob samt Sonjo är rätt så stora spelare i smakspelet.
När det gäller smaker och olika märken får man ofta testa sig fram lite för att hitta sina favoriter. Olika märken har specialiserat sig på skilda områden. Aromhuset har t ex otroligt lång erfarenhet av bordsvattenaromer och erbjuder friska smaker utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sodastream gör bl a lightsmaker med endast sötningsmedel vilket eventuellt passar den som vill dricka sött, men kalorisnålt. Bob kör tvärtom och gör riktigt söta läskessenser med mycket naturligt socker i, för den som uppskattar sött på naturlig väg. Sonjo gör smaker som sticker ut, som t ex originalsmaken på Champis som de har fått på specialtillstånd från Pripps.
När det gäller själva kolsyran så är det samma där, man får helt enkelt testa sig fram. Somliga föredrar Sodastreams Alcojet. Andra gillar Wassermaxx kolsyrepatron från Aga.